Information från Trädgårdsgruppen


Här kommer lite information inför vintern om gården från Trädgårdsgruppen:

 Soprummet

Tack till de som hjälpte till med att göra rent soprummet och kärlen under höststädningen! Vi fick bort det värsta av lukten, men det kanske blir mycket skaldjur under de kommande jul- och nyårshelgerna så tänk gärna på att stänga soppåsar ordentligt och använd gärna en extra matåtervinningspåse (om den befintliga läcker) innan ni slänger de bruna påsarna i matåtervinningskärlen. Det är alltså vi boende själva som håller rent där och det sker bara rengöring av oss själva två gånger om året.

 

Tvättstugan

Tack till Josen som gick loss på tvättstugan med sin med ångrengöringsmaskin. Det skiner nu på ställen där det inte gjort det tidigare så vi är otroligt tacksamma för det. Vi har köpt in såpa, fönsterrengöring, microfiberdukar och svarta soppåsar så man enkelt kan hålla rent om man kladdar ner eller bara behöver byta soppåse. Det finns mer svarta soppåsar i pannrummet när de tar slut. Man kan tvätta microfiberdukarna, men de tål inte mjukmedel (enligt den oväntade föreläsningen av försäljaren). Har man haft gäster i gästrummet och vill ta en lite snabb städning efter deras besök kan man förstås låna materialet om man inte har själv.

 

Stegen

Det finns en hopfällbar stege som är inköpt till alla i huset som gör att man kan jobba mot det höga innertaket i lägenheterna på ett säkert sätt (byta gardiner, ta ner lampor, etc). Den har tidigare funnits i soprummet, men eftersom vi är rädda för att den får fötter har vi nu flyttat ner den till det öppna utrymmet i källaren under A-porten (där övergivna cyklar finns och även stolar och bord som man kan låna om man har fest hemma eller i trädgården!). Använd den gärna, men ställ tillbaka den när ni är klara. Ska ni låna den under några dagar är vi tacksamma om ni sätter upp en lapp på väggen och berättar att ni har den (namn, port, våningsplan och mobilnummer) så att man kan komma och låna den om man behöver den akut.

 

Pannrummet

På städdagen tog vi ett spontanbeslut om att ha det olåst till pannrummet (finns under B-porten). Där har man tillgång till snöskyfflar, högtryckstvätt, såpa, gummihandskar, soppåsar, grovdammsugare och lite annat som är ämnat att användas för att hålla huset fint och i ordning. Vill man låna högtryckstvätten för att göra rent något går det bra, men tänk på att lämna en lapp om det med namn, port, våningsplan och mobilnummer så vi kan följa upp om ni tar med den. Det finns ett rengöringsmedel att använda med tvätten och trädgårdsgruppen hjälper gärna till och berättar om hur man använder den (alternativt har Kärcher instruktionsfilmer på Youtube).

 

Skottning, saltning och sandning

Under vintern kan vi ju tyvärr få härligt episka snösmockor. Därför ber vi alla som kan att hjälpa till med att skotta gångar mellan portarna och tvättstugan samt att sanda och salta så att de som inte kan själva får hjälp med att enkelt fortsätta sin vardag (snöskyfflar finns i pannrummet om de inte är framme redan). Tar man även att ta bort det värsta framför portarna på gatan innan staden har kommit sig för med det är vi tacksamma för det också. Även om föreningen betalar en firma för den tjänsten kan det dröja ganska länge innan de kommer förbi och ju tidigare man tar bort snön desto enklare är det hålla efter. De kommer på sin höjd en gång i veckan och det kan ibland snöa väldiga mängder under flera dagar.

Det här gäller även saltning och sandning. Vi har köpt in saltblandad sand och den finns i utrymmet bakom tidningsbehållaren i soprummet samt även i skåpet till vänster bredvid luftkompressorn på väg ner i källaren i A-porten. Märker man att det börjar bli halt och har fem minuter över kan man slänga ut ett gäng skopor så vi slipper få olyckor med ambulanshämtning efteråt. Vi hade tyvärr en hemsk incident förra vintern utanför vår port med en handikappad person som slog sig så illa i rygg och bakhuvud att det tyvärr blev ambulans för henne. Då hade vatten nedanför stuprännorna frusit och tyvärr var det inte sandat på trottoaren. Gör gärna en snabb och enkel insats som hjälper andra!

För övrigt förlorade vi tyvärr ett träd i trädgården som knäcktes av snömassorna förra året så har ni möjlighet att skaka bort snön från buskarna i trädgården så gör gärna det innan vi förlorar mer växtlighet.

 

Julgran

En julgran är nu beställd och kommer att sättas upp av trädgårdsgruppen på gräsmattan så den är uppe under december och skänker lite glädje och julstämning.

 

Hälsning

Trädgårdsgruppen